Top 5 geriausi konjakai

Top 5 geriausi konjakai

Konjakas yra brendžio rūšis, garsėjanti švelniu ir rafinuotu skoniu. Šiuo prabangiu gėrimu mėgaujamasi jau šimtmečius ir jis tapo rafinuotumo ir elegancijos simboliu. Tačiau nuo ko viskas prasidėjo? Konjako ištakos siekia XVI a. pietvakarių Prancūzijos regione, vadinamame Šarantu. Tuo metu olandai pradėjo distiliuoti vyną ir gaminti stiprų distiliuotą spiritą, kurį vadino „brandewijn”, o tai reiškia „degintas vynas”. Prancūzai savo ruožtu perėmė šią praktiką ir pradėjo distiliuoti vyną tuo pačiu būdu.

Konjakas gaminamas distiliuojant vyną variniuose katiluose, kurie vėliau mažiausiai dvejus metus brandinami ąžuolinėse statinėse. Kuo ilgiau konjakas brandinamas, tuo sudėtingesnis ir rafinuotesnis tampa jo skonis. Brandinimui naudojamos statinės kruopščiai atrenkamos ir turi būti pagamintos iš tam tikros rūšies ąžuolo, paprastai augančio Prancūzijos miškuose. Senstant konjakui mediena suteikia unikalių skonių, pavyzdžiui, vanilės, prieskonių ir deginto ąžuolo.

Konjakas skirstomas į šešias skirtingas klasifikacijas: nuo VS (labai ypatingas), kuris yra brandinamas mažiausiai 2 metus ir daugiau, iki XO (ypač senas), kuris brandinamas mažiausiai dešimt metų. Skirtingos klasifikacijos rodo konjako amžių ir jo skonio sudėtingumą.

Kaip gaminamas ir brandinamas konjakas

Konjakas gaminamas iš tam tikros rūšies vynuogių, vadinamų Ugni Blanc, kurios auginamos Prancūzijos Konjako regione. Nuėmus derlių vynuogės fermentuojamos ir du kartus distiliuojamos, todėl gaunamas skaidrus skystis, vadinamas „Eaux De Vie“. Šis skystis brandinamas ąžuolo statinėse mažiausiai dvejus metus, nors daugelis konjakų brandinami gerokai ilgiau.

Būtent brandinimo procesas konjakui suteikia unikalų skonį ir sudėtingumą. Per šį laiką skystis sugeria ąžuolinių statinių skonius ir aromatus, taip pat įgauna savitą skonį. Konjakas brandinamas įvairių tipų statinėse: naujose, kurios suteikia stipresnį ąžuolo aromatą, ir senesnėse, kurios suteikia švelnesnį ir subtilesnį skonį.

Top 5 geriausi konjakai

Remy Martin XO

„Remy Martin XO” – tai daugiau kaip 400 eaux-de-vie mišinys, kurių daugelis ąžuolo statinėse buvo brandinti iki 37 metų. Tai labai vertinamas konjakas, garsėjantis turtingu, sudėtingu skoniu ir švelniu užbaigimu.

„Remy Martin XO“ juntamos džiovintų vaisių, prieskonių ir vanilės natos bei gėlių aromato užuominos. Skonis taip pat sudėtingas – figų, abrikosų ir cinamono aromatai, subtilus saldumas ir ąžuolo užuomina. Skonis ilgas ir malonus, su lengvu pikantiškumu ir tabako prieskoniu.

„Remy Martin XO“ geriausia gerti kambario temperatūros, kad būtų galima visapusiškai įvertinti jo sudėtingą skonį ir aromatą. Taip pat galima mėgautis su šlakeliu vandens arba ledo gabalėliu, jei norite. Be to, jis puikiai dera su juoduoju šokoladu, džiovintais vaisiais ir riešutais.

Vienas iš galimų „Remy Martin XO” trūkumų yra jo kaina, nes tai vienas brangesnių konjakų rinkoje. Tačiau tiems, kurie vertina aukštos kokybės ir sudėtingą alkoholį, verta investuoti.

Kaina: ~200 Eur

Kur nusipirkti:

Martell Cordon Bleu

„Martell Cordon Bleu” – dar vienas labai vertinamas konjakas, pelnęs vietą mūsų geriausių konjakų penketuke. Šį konjaką gamina „Martell”, viena seniausių konjako gamyklų pasaulyje, įkurta 1715 m. Martell Cordon Bleu – tai kelių eaux-de-vie mišinys, vidutiniškai 25 metus brandintas prancūziško ąžuolo statinėse.

Martell Cordon Bleu garsėja turtingu ir sudėtingu skoniu, kuriam būdingos slyvų, vanilės ir prieskonių natos. Konjako kvapas papuoštas gėlių, pavyzdžiui, jazminų ir irisų, aromatų puokšte, o po jų – skrudinto ąžuolo ir cinamono užuominos. Skonyje konjakas švelnus ir aksominis, su medaus, figų ir cukruotų apelsinų žievelių aromatu. Skonis ilgas ir malonus, su tabako prieskonio prisilietimu.

„Martell Cordon Bleu” geriausiai gerti gryną, kambario temperatūros, tulpės formos taurėje. Jis puikiai dera su juoduoju šokoladu, skrudintais riešutais ir stipriais sūriais, tokiais kaip Rokforas ar Stiltonas.

Vienas iš „Martell Cordon Bleu” trūkumų yra jo kaina, kuri yra pakankamai aukšta. Be to, kai kurie konjako kritikai mano, kad ąžuolo skonis yra pernelyg stiprus, o kiti jį vertina kaip konjako brandinimo proceso požymį. Apskritai „Martell Cordon Bleu” yra puikus gerai pagaminto konjako pavyzdys, pelnęs vietą tarp geriausiųjų.

Kaina: ~130 Eur

Kur nusipirkti:

Remy Martin VS

„Remy Martin VS” yra klasikinis konjakas, pasižymintis subalansuotu ir švelniu skoniu. Šis konjakas – tai eaux-de-vie mišinys iš Grande ir Petite Champagne regionų, kurie garsėja aukštos kokybės konjako gamyba. Remy Martin VS yra ryškios aukso spalvos, vaisinis aromatas su vanilės ir ąžuolo užuominomis. Skonyje juntamas prinokusių vaisių, vanilės ir prieskonių skonis, o pabaiga išlieka ilgai ir yra švelni. Šis konjakas – puiki įžanga į konjako pasaulį, nes pasižymi puikia skonio ir prieinamos kainos pusiausvyra. Tačiau kai kuriems žinovams gali pasirodyti, kad, palyginti su kitais brandesniais konjakais, jam trūksta sudėtingumo. Nepaisant to, „Remy Martin VS” išlieka populiarus pasirinkimas ieškantiems nebrangaus ir lengvai prieinamo konjako.

Courvoisier VS

„Courvoisier” yra gerai žinomas konjako pasaulio vardas, o jų VS išraiška yra puikus jų produktų kokybės pavyzdys. Courvoisier VS gaminamas iš Grande ir Petite Champagne konjako regionuose užaugintų vynuogių mišinio ir mažiausiai dvejus metus brandinamas prancūziško ąžuolo statinėse. Gautas konjakas yra švelnus ir aromatingas, su vanilės, karamelės ir džiovintų vaisių natomis. Skonis lengvas ir subtilus, su prieskonių užuominomis, o pabaiga ilga ir maloni.

Courvoisier VS – puikus pasirinkimas tiems, kurie ieško aukštos kokybės konjako už prieinamą kainą. Jis puikiai tinka gurkšnoti vieną arba naudoti kokteiliuose, puikiai dera su įvairiais maisto produktais, įskaitant sūrį, šokoladą ir vaisius. Vienas iš galimų „Courvoisier VS” trūkumų – kai kurie apžvalgininkai pastebėjo, kad jų skoniui jis gali būti šiek tiek per saldus, tačiau tai – asmeninio vertinimo reikalas. Apskritai „Courvoisier VS” yra puikus pasirinkimas tiems, kurie ieško švelnaus, aromatingo konjako, kuris neplėšytų piniginės.

Hine Antique XO

„Hine Antique XO” konjakas – tai aukščiausios kokybės konjakas, brandintas mažiausiai 10 metų. Šis konjakas gaminamas iš Prancūzijos Grande Champagne regione auginamų vynuogių ir distiliuojamas tradiciniais metodais. Išgautas stiprusis gėrimas vėliau mažiausiai 10 metų brandinama prancūziško ąžuolo statinėse, todėl ji pasižymi giliu ir sudėtingu skoniu.

Hine Antique XO yra sodrios gintaro spalvos su vario atspindžiais ir sudėtingo džiovintų vaisių, prieskonių ir ąžuolo aromato. Skonis švelnus ir aksominis, su vanilės, medaus ir irisų natomis. Skonis ilgas, ilgai išliekantis, su subtilia apelsino žievelės užuomina.

„Hine Antique XO” geriausiai tinka gerti neskiestą arba su ledukais, taip pat prie įvairių patiekalų, įskaitant sūrį, šokoladą ir vaisius. Tai puikus gėrimas po vakarienės, kuris neabejotinai sužavės net išrankiausius konjako žinovus.

Nors „Hine Antique XO” yra aukščiausios kokybės konjakas, jis gali tikti ne kiekvieno biudžetui. Tai vienas brangesnių rinkoje esančių variantų, tačiau jis taip pat laikomas vienu geriausių. Aukštą kainą lemia naudojamų vynuogių kokybė, tradiciniai distiliavimo metodai ir ilgas brandinimo procesas. Tačiau vertinantiems gerą konjaką ir norintiems investuoti į kokybę, „Hine Antique XO” tikrai verta apsvarstyti.

Apibendrinant

Konjakas yra nesenstantis ir rafinuotas gėrimas, kuriuo jau šimtmečius mėgaujasi žmonės visame pasaulyje. Nesvarbu, ar mėgstate lengvą ir gėlių skonį, ar turtingą ir sudėtingą skonį, konjakas jums puikiai tiks. Aukščiau išvardyti 5 geriausi konjakai pasižymi įvairiais skoniais ir kainomis, kad atitiktų bet kokį skonį ir biudžetą. Tad kodėl gi nepabandžius vieno iš šių išskirtinių konjakų šiandien ir nepatyrus rafinuoto ir prabangaus konjako pasaulio?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *