Namų virtuvėje turėti kaitlentę šiuo metu yra kaip niekad populiariu. Vis daugiau entuziastų, mėgstančių gaminti maistą renkasi šią inovaciją, dėl savo patrauklių funkcijų ir privalumų. Tačiau egzistuoja keletas kaitlenčių tipų, ir nors iš išvaizdos gali pasirodyti panašios, veikimo principas bei privalumai jas naudojant skiriasi. Štai kodėl svarbų palyginti kuo skiriasi indukcinės kaitlentes nuo elektrinių kaitlenčių.
Abiejų tipų kaitlentės veikia naudojant elektros energiją, tačiau skirtumai glūdi maisto gaminimo technologijoje. Indukcinės kaitlentės veikia visiškai skirtingai lyginant su elektrinėmis. Tad kokie yra skirtumai?
Elektrinės kaitlentės
Yra du pagrindiniai elektrinių kaitlenčių tipai – keraminio stiklo, kuris veikia kaip kaitinamasis elementas, arba su kaitinamąja rite.
- Keraminio stiklo kaitlentės – turi įmontuotus kaitinamuosius elementus po keraminiu stiklu, todėl visas kaitlentės paviršius yra tolygus.
- Kaitinamosios ritės kaitlentės – turi atvirai įmontuotas kaitinimo rites, kurios įkaitusios šviečia sodriai raudona spalva.
Vos atsiradus elektrinėms, keraminio stiklo kaitlentėms, jos buvo iš karto pamėgtos pirkėjų, kadangi jos yra pranašesnės beveiki visais atvejais lyginant su kaitinamosios ritės kaitlentėmis.
Elektrinės kaitlentės privalumai ir trūkumai
Privalumai:
- Tinka naudoti su įprastiniais virtuvės reikmenimis
- Platus pasirinkimas už žemą kainą
Trūkumai:
- Valyti elektrinę kaitlentę su kaitinamąja rite gali būti kiek sudėtinga.
- Valyti elektrinę kaitlentę su keraminiu stiklu yra lengviau nei su kaitinamąja rite tačiau sudėtingiau nei indukcinę kaitlentę.
Indukcinės kaitlentės
Maisto gaminimas su elektrinėmis kaitlentėmis yra jau daugeliui žinomas ir gana įprastas būdas, tuo tarpu indukcinės kaitlentės yra tikra inovacija maisto ruošimo srityje.
Indukcinės kaitlentės yra itin efektyvios ir tuo pačiu labai saugios dėl savo unikalaus veikimo principo. Po keraminiu stiklu slepiasi elektromagnetinės ritės, kurios perduoda energiją elektrinės indukcijos būdu metaliniams indams. Ši energija kaitina tik patį indą, o tuo tarpu kaitlentės paviršius išlieka šaltas.
Ši savybė ne tik padaro kaitlentę saugesnę naudojimo metu, bet ir taip pat užtikrina greitą ir tolygų karščio paskirstymą gaminant maistą.
Visgi, esminis indukcinių kaitlenčių trūkumas yra tai, kad maisto gaminimui yra reikalinga atitinkami virtuvės reikmenys – puodai, keptuvės ir kiti indai, kuriuose kaitinamas maistas turi būti įmagnetinti, kad juose gaminamas maistas galėtų kepti.
Patikrinti ar jūsų turimi virtuvės reikmėnys tinka naudojimui su indukcine kaitlente galite paprasčiausiai prie keptuvės ar puodo dugno pridėdami magnetą – jei magnetas prilimpa, vadinasi indai yra tinkami naudoti, jei ne – jums reikės įsigyti naujus virtuvės reikmenis.
Indukcinės kaitlentės privalumai ir trūkumai
Privalumai:
- Maistas išverda greičiau lyginant su kitų tipų kaitlentėmis. Tolygiai paskirstomas karštis, lengva reguliuoti kaitinimo temperatūrą.
- Dėl unikalaus veikimo principo kaitlentės paviršius net naudojimo metu neįkaista, todėl būsite labiau apsaugoti nuo nudegimų.
- Valyti indukcinę kaitlentę yra labai paprasta ir greita.
Trūkumai:
- Reikalinga speciali įranga, kuri yra pritaikyta naudojimui su indukcinėmis kaitlentėmis.
- Indukcinės kaitlentės šiuo metu yra ganėtinai brangios.